CIP (Clean In Place)

Ozonerat vatten är optimalt i verksamheter där man önskar kombinera rengöring av utrustning med desinfektion och där produkten ska konsumeras, exempelvis inom livsmedelsbranschen.

Om vatten dessutom ska vara en beståndsdel av själva produkten som produceras, kan samma ozonvatten användas även till detta ändamål.

Den stora fördelen med ozon är att alla processer med rengöring och desinfektion kan ske i ett enda moment, med ett och samma medel. Det krävs därför exempelvis inga extra sköljningar, oftast med hett vatten, som exempelvis klorbaserade medel gör. Här blir det dessutom en energibesparing eftersom ozon fungerar bäst i kallt vatten. Oönskade odörer från produkten eller tillverkningsprocessen avlägsnas samtidigt.

Ozonerat vatten kan med fördel användas för utrustningen, i rörsystem (CIP – Clean In Place), på arbetsytor och samtidigt för själva livsmedlet och dess förpackning.

Med ozon erhåller man en säker och kraftfull effekt utan att addera oönskade kemikalier och smaker till livsmedlet. Man kvalitetssäkrar därmed produkten. I USA är ozon FDA-godkänt för direktkontakt med livsmedel.

Ozon är därför speciellt lämpat för tillverkande företag inom frukt och grönsaker samt kött och fisk men även för öl, vin och dryckesbranschen. När det gäller vin- och ölproduktion kan det ozonerade vattnet dessutom användas för desinfektion av fat, tunnor och själva flaskorna.

Inom ”förpackade livsmedel och drycker” finns totalt sett stora vinster att göra, i ekonomi och miljö, med ozonteknik.

Genom vår samarbetspartner Pacific Ozone™ kan vi erbjuda flera olika system, skräddarsydda för just er anläggning. CIP-system kan dimensioneras efter just era behov.

Envira O3 AB

Org.nr. 556954-9750
Stora Åvägen 21
436 34 Askim
Tel: 010-207- 88 11
E-post: info@eo3.se
www.eo3.se

För kontaktpersoner och tel-nr, se Kontakt